Dijital baskı gelişen teknoloji ile birlikte daha çok maliyetli olup ancak ofset baskıya göre istenilen işi en kısa zamanda çıkaran bir üründür. Dijital baskının en büyük özelliği dijital ortamda bulunan görsellerin veya metinlerin herhangi bir materyallerin üzerine basılma tekniğidir. İstenilen reklamların, ürün tanıtımlarının, broşürlerin veya stant üzerine yapılacak olan görsellerin baskıları dijital maskılar ile olmaktadır. Farkında olmadan günlük hayatımızda pek çok dijital baskılar karşımıza çıkmaktadır. Reklam tanıtımlarında, marketlerde, alışveriş merkezlerinde hemen hemen her yerde bulunmaktadır.
Ofset baskı ve dijital baskı arasındaki fark ise dijital baskı kullanıldığı zamanlarda baskı kalıpları değiştirilmemektedir. Ofset baskı makinelerinde ise baskı kalıpları sürekli olarak değiştirilmekte ve bazı kısımları manuel olarak yapılmaktadır. Bu sorunda ofset baskı süresini uzatabilmektedir. O yüzden de çoğu şirketin veya kurumun tercih ettiği dijital baskıdır. Az bir süre içerisinde istenilen işi teslim edebilme özelliğine sahiptir. Broşür gibi seri baskıların olması için dijital baskılar daha çok tercih edilmektedir. Ofset baskı dijital baskıya göre daha az maliyetli olmaktadır. Dijital baskının maliyeti biraz fazla olabilmektedir.
Dijital Baskı Avantajları
Dijital baskı ofset baskıya göre avantajları daha yüksektir. Dijital baskının geleneksel baskıya göre öne çıkan en büyük avantajları ise hız, esneklik, kalite ve uygun maliyettir. Dijital baskı adet sayısı göstermeden istenilen sayıya göre baskı yapabilmektedir. Bu yüzden de stok tutmadan az adetli işler dijital baskıda yapılabilmekte ve bu şekilde az maliyetli olabilmektedir. Dijital baskının ofset ve ipek baskı baskılarına göre kalitesi daha yüksek olmaktadır. Diğer baskı yöntemleri de hala sektöre bağlı olarak bulunmaktadır.
Dijital baskı makinaları he geçen gün kendilerini yenileyerek hız ve kalitelerini arttırarak ilerlemektedir. Dijital baskılar diğer baskı çeşitlerine göre hızlıdır. Bunun nedeni ise bilgisayar ortamında istenilen görseller veya yapılacak olan baskılar hemen hayata geçirilebilmekte ve üretilebilmektedir. Baskının bilgisayar ortamında hazırlanarak birkaç saat içerisinde üretimi de yapılabilmektedir. Tasarım aşamasında veya üretim aşamasında oluşabilecek hataları anında çözebilme özelliği olan dijital baskılar az hata verme oranına sahiptir. Bu yüzden de diğer baskı çeşitlerine göre daha hızlı olabilmektedir. Dijital baskı sayesinde yapılacak olan reklamların, tanıtımların görsellerini günlerce beklemeden 1 veya 2 saat içerisinde alabilir ve sorun yaşandığı zaman ise anında çözümü de bulunabilmektedir. Her türlü alanlarda kullanılan dijital baskıların ebatları müşteri isteklerine göre yapılmaktadır. Büyük ebatlarda istenilen görseller tek parça halinde yapılmamakta ve parçalar halinde tasarlanmaktadır.
Dijital Baskı Kullanım Alanları
Dijital baskı kullanım alanları oldukça fazladır. Gününüzde her türlü alanlarda hızlı ve kaliteli olduğundan dolayı dijital baskılar tercih edilmektedir. Her sektörde farklı şekillerde karşımıza çıkan bu baskı özellikle parkende sektörü, ofis içi kurumsal iletişim sektörlerinde, AVM, eğitim ve sağlık sektörü gibi yerlerde kullanılmaktadır. Dijital baskının temel amaçlarından biride müşteri kitlesini arttırmak ve müşteri kitlesi ile iletişim halinde olmaktır. Genel anlamda duyurulmak veya tanıtılmak istenen ürünün, hizmetin belirli kitleler ile paylaşılmasını sağlamaktadır.
Dijital baskı her alanda kullanılmaktadır. Büyük veya küçük reklam demeksizin her türlü ebatlarda görsel veya metin basılabilmektedir. Stantlardan, panolara, billboard, cephe kaplamalarına, tabelalardan, afişlere kadar pek çok alanlarda kullanılmaktadır. Yapılan bu baskılar sayesinde hedeflenen ve istenilen müşteri kitlesine kolayca ulaşılabilmektedir. Dijital baskının kaliteli olması ürün veya hizmet tanıtmakta reklamı yapılacak olan şirketi veya kurumu bir adım öne taşıyabilmektedir. Dijital baskılar diğer geleneksel baskılara göre daha hızlı ve kullanışlı olduğundan dolayı çok fazla tercih edilmektedir.
